Huis kopen & kiezen

Door op 23 December 2021

Instappen of opknappen?

Wanneer u een huis wilt kopen in de Haarlemmermeer zult u vroeg of laat voor de vraag komen te staan of u kiest voor een niks-meer-aan-doen-huis of klushuis. Onze makelaar Dennis de Haan legt uit wat de voor- en nadelen zijn van een instapklare woning ten opzichte van een opknapwoning. Zo kan het zowel financieel als in keuzevrijheid behoorlijk schelen om voor een opknapper te kiezen.

Overbieden op concurrentie

Dennis: "De huidige woningmarkt is overspannen. Veel mensen zoeken een woning, maar er komen slechts weinig woningen op de markt. Het merendeel van de woningzoekers is tevens op zoek naar een instapklare woning en lijkt bereid te zijn om hier vaak flink voor te overbieden. Transactieprijzen van 10-20% of meer boven de vraagprijs komen dan ook regelmatig voor. Kortom, u als koper krijgt te maken 'in een toch al concurrerende markt' met relatief nog meer concurrentie."

Verschil uit eigen middelen

"Dat gezegd hebbende dient u daarnaast over voldoende eigen financiële middelen te beschikken, want het kan zomaar zijn dat de taxatiewaarde lager uitkomt dan de koopsom. In dit geval zal een hypotheekverstrekker de taxatiewaarde aanhouden als maximale hypotheek, het zogenaamde “loan-to-value”. Het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopsom dient uit eigen middelen voldaan te worden, dit kan over aanzienlijke bedragen gaan. Goed advies van zowel een aankoopmakelaar als een financieel dienstverlener is dan ook erg belangrijk in deze."

Minder concurrentie opknapwoning

"Omdat het merendeel van de woningzoekers de pijlen heeft gericht op de instapklare woning, heeft u minder concurrentie bij een te moderniseren huis of kluswoning. Daarnaast zijn deze woningen vaak wat scherper geprijsd en hoeft u wellicht niet of minder te overbieden om de woning te kopen. Maar waar begint u aan? Deze onzekerheid schrikt veel mensen af. Vaak omdat de technische kennis ontbreekt en er onvoldoende inzicht is in de kosten voor de uit te voeren werkzaamheden."

De makelaars van RE/MAX Uw makelaar gaan te allen tijde met u mee naar de bezichtiging wanneer u een woning wilt kopen in de Haarlemmermeer. Wij begeleiden en adviseren u en u bent natuurlijk vrij om bijvoorbeeld een aannemer mee te nemen voor extra bouwtechnische kennis. Vraag op ons kantoor naar de mogelijkheden binnen ons netwerk.

Maak het beeldend

Dennis: "Een andere reden om niet voor een op te knappen of te moderniseren woning te kiezen, is dat men zich het eindresultaat vaak niet kan voorstellen. Een goede tip hiervoor is om het beeldend te maken door bijvoorbeeld een 3D ontwerp te laten creëren door een badkamer en keukenleverancier. Hierdoor krijgt u een duidelijke impressie hoe een aantal belangrijke ruimtes in de woning er na een verbouwing uit komen te zien. Overigens werken dit soort partijen vaak samen met aannemers die het plaatsen van een keuken of badkamer voor hun rekening nemen. Zij zullen de rest van de verbouwing misschien ook voor u in kunnen vullen. Zorg er uiteraard wel voor dat u op voorhand helder heeft, wat uw (verbouw)budget is. Een goede financiële dienstverlener is noodzakelijk, ook hiervoor kunt u gebruik maken van ons netwerk."

Naar uw wensen

"Het grote voordeel van het opknappen of verbouwen van een woning is juist het feit dat u de woning geheel naar eigen smaak en afgestemd op uw specifieke woonwensen kunt laten maken. Daarnaast voegt u extra waarde toe aan de woning, doordat het afwerkingsniveau hoger wordt dan de huidige. Ook kunt u (wellicht met subsidie) een beter energielabel realiseren door middel van verduurzaming. Dat is goed voor het milieu en uiteindelijk ook voor uw portemonnee. Met het toevoegen van extra vierkante meters woonoppervlakte, bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van dakkapellen, een uitbouw of opbouw, creëert u niet alleen meer woongenot maar ook echt een meerwaarde."

Altijd bouwtechnische keuring

"De bouwtechnische keuring van een woning geeft u meer inzicht in de huidige staat waarin de woning verkeert. Wij adviseren altijd een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren voor het tekenen van de koopovereenkomst. De rapportage, voortvloeiend uit de keuring, geeft u een helder beeld in de zaken die op korte, middellange en lange termijn aangepakt dienen te worden. U kunt dit goed gebruiken om uw verbouwplannen hierop aan te laten sluiten."

Verbouwing in hypotheek

"Om de verbouwing te kunnen bekostigen kunt u natuurlijk 'indien voor handen' uw eigen spaargeld gebruiken. U kunt er echter ook voor kiezen 'als dit passend is binnen uw financieringsmogelijkheden' om de verbouwing mee te financieren in de hypotheek. In het laatste geval zal de woning worden getaxeerd op basis van twee waarden; één voor en één na verbouwing. Als het binnen uw financiële mogelijkheden past, kunt u het verschil tussen de taxatiewaarde voor en na verbouwing als bouwdepot gebruiken om (een gedeelte van) de verbouwing te bekostigen. Houd u er wel rekening mee dat u aantoonbaar moet maken dat u het verbouwdepot ook daadwerkelijk inzet voor het verbouwen van de woning."

Staat u aan de vooravond van uw nieuwe woonavontuur? Neem dan contact met ons op. In een oriënterend en vrijblijvend gesprek vertellen wij u alles over onze aankoopbegeleiding voor zowel instapklare als opknapwoningen.

Lees ook: 
Waar moet u op letten tijdens de bezichtiging van een woning?
Een huis kopen: Van bod tot sleutel, samen met onze aankoopexperts
Op deze kosten kunt u besparen op de aankoop of verkoop van uw woning
Ontdek de waarde van uw woning
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak 

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsservices. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
Naar boven