Huis kopen & bezichtigingen

Door op 3 September 2021

Waar moet u op letten tijdens de bezichtiging van een woning?

U heeft een woning op het oog en de prijs is reëel. Er zijn veel kapers op de kust en de tijd dringt. Dan is het lastig om met een kritisch oog door het huis te lopen. Het liefst wilt u het vandaag nog kopen. Dat is juist het moment om even pas op de plaats te maken. Onze makelaar Dennis de Haan geeft tips voor uw bezichtiging en helpt u om klassieke fouten te voorkomen tijdens uw bezichtiging. 

Ervaring van de aankoopmakelaar

Dennis: “Ik kan me heel goed voorstellen dat het bezichtigen van een woning overweldigend kan zijn voor iemand die dit niet vaak doet. Er komt een hoop op u af en u staat voor een beslissing met verstrekkende gevolgen. Omdat ik wél dagelijks bezig ben met het kopen en verkopen van woningen voor onze klanten, heb ik als aankoopmakelaar alle ervaring in huis om het maximale uit een bezichtiging te halen.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

“Wanneer u een huis gaat kopen is het belangrijk om te weten dat een verkoper een mededelingsplicht heeft. Hij* moet niet alleen rekening houden met zijn eigen belangen maar ook met die van de koper. Dus als hij op de hoogte is van een gebrek aan de woning dat het ‘normale gebruik’ ervan in de weg zou staan, dan moet hij het melden. Zijn verkoopmakelaar zal hem daar zoveel mogelijk op wijzen. Maar ook de koper heeft een verplichting, namelijk een onderzoeksplicht. Wanneer u redelijkerwijs had kunnen twijfelen over bepaalde zaken in en om het huis, dan had u ernaar moeten vragen of een onderzoek laten uitvoeren. Mocht een meningsverschil op een rechtszaak uitdraaien, dan kunt u dus niet zomaar zeggen dat de verkoper u had moeten informeren. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.”

10 handige tips voor de bezichtiging van een woning

Heeft u een aankoopmakelaar dan zal hij u wijzen op de aspecten van de woning waar hij over twijfelt. Maar als u die niet heeft, dan helpen de volgende 10 tips u in elk geval bij uw volgende bezichtiging.

Tip 1: Goede voorbereiding

Falen in de voorbereiding, is voorbereiden op falen - Benjamin Franklin

Woningdossier

"In het kader van de meldingsplicht is het belangrijk dat er een dossier wordt aangelegd met alle zaken die relevant zijn voor kopers van de woning. Een verkopend makelaar heeft dus altijd een mapje met belangrijke documenten ter inzage. U simpelweg wijzen op het bestaan hiervan of toesturen van de documenten is min of meer genoeg voor een verkoper om te voldoen aan zijn meldingsplicht."

Vraag naar documenten

"De meeste kopers weten in eerste instantie niet eens dat er een dossier is. Laat staan dat ze weten wat hier in staat. Maar dit hadden ze wél moeten weten. Dus indien u straks een bod gaat uitbrengen, wordt er vanuit gegaan dat u kennis had van de documenten in het dossier. Vraag daarom altijd de documenten op die behoren bij de woning die u gaat bezichtigen. Het liefste vóór u naar de bezichtiging gaat. Er zijn twee document die in élk dossier zitten waar ik u in het bijzonder op wil wijzen, namelijk vragenlijst B en de ‘lijst van zaken’."

Vragenlijst B

"Vragenlijst B is ingevuld en ondertekend door de verkoper. Als er iets mis is geweest met de woning waar zij kennis van hebben, dan zijn ze verplicht om dit hier te melden. Lees dit document dan ook aandachtig door. Heeft u naar aanleiding van wat u leest vragen, stel deze vragen dan aan de makelaar tijdens de bezichtiging."

Lijst van zaken

"In de lijst van zaken staan alle zaken vermeld die achterblijven in de woning. Kijkt u deze dus ook zorgvuldig na. Het zou namelijk heel vervelend zijn wanneer u het juist zo fijn vond dat die Quooker in de keuken zat en u er bij de oplevering achter komt dat deze meegenomen zou worden. Bij het plaatsen van het bod wordt er vanuit gegaan dat u het met de lijst van zaken eens bent, tenzij u dit heeft aangegeven."

Tip 2: Schilderwerk controleren

"Vaak staat er in de vragenlijst B uit de vorige tip, iets over het schilderwerk. Wanneer dit voor het laatst gedaan is en of dit door een professionele partij gedaan is. Door te wrijven over het kozijn komt u er zelf ook vaak achter hoe het schilderwerk ervoor staat. Wanneer u over het oppervlakte van het kozijn wrijft en de kozijnen voelen glad aan, betekent dit dat het schilderwerk er nog goed bij staat. Maar wrijft u over het schilderwerk en voelt het alsof u met uw vingers over een schoolbord met krijt heen gaat (dit noemen we het krijten van de verf), dan geeft dit een indicatie dat het weer tijd is om de schilder uit te nodigen."

Tip 3: Ramen en deuren

"Dit is een makkelijke maar belangrijke tip. Hoe is het gesteld met het hang- en sluitwerk? Gaan ramen nog goed open en dicht? Wanneer ramen en deuren niet goed sluiten, kan dit te maken hebben met een afstelling. Het kan natuurlijk ook komen door een verzakking, in dat geval is er natuurlijk méér aan de hand."

"Mijn advies doe de ramen en deuren open en dicht en stel de makelaar vragen wanneer het u niet duidelijk is waarom een deur of raam niet open of dicht gaat. Bij een open raam zijn vaak de tochtrubbertjes goed te zien. Zien die er nog goed uit? Of zijn ze uitgedroogd met scheurtjes. In dit laatste geval: houdt er dan rekening mee dat u deze wellicht zult moeten vervangen wanneer u de woning koopt."

Tip 4: De internetaansluiting

"In de meterkast van een woning kunt u zien of er bijvoorbeeld een glasvezelaansluiting is. Wanneer deze er niet is, bent u dus beperkter in uw keuzevrijheid voor wat betreft de internetprovider keuze. Dit is niet persé erg, maar u moet het wél weten. Want niets is zo vervelend als dat u uw droomhuis heeft gekocht omdat u vaker thuis werkt en de internetverbinding is tergend langzaam. U kunt ook via Providercheck een test doen op basis van de postcode en het huisnummer om te zien welke mogelijkheden u heeft op het betreffende adres. Herkent u de glasvezelaansluiting niet in de meterkast? Vraag het de makelaar, hij kan u vast vertellen welke internetaansluitingen de woning heeft."

Tip 5: Nare geurtjes

"Wees altijd alert op rare geurtjes. Als de geur langer blijft hangen, is het belangrijk om te weten waar die geur vandaan komt. Stel bijvoorbeeld dat de riolering lekt in de kruipruimte van de woning, dan kán dit in het hele huis te ruiken zijn. Het kan ook zijn dat de verkoper hieraan gewend is geraakt en dit niet heeft ingevuld op de vragenlijst uit tip 1. En dan is dit nou precies zo’n punt waar u als koper dus ook echt een onderzoeksplicht heeft en hierop zou moeten doorvragen."

"Merk altijd op aan de makelaar dat u een bepaalde geur ruikt. Hij kan u vertellen waar hij denkt dat dit vandaan komt. Maar zorg er wel voor dat u dit benoemd heeft, dan kunt u achteraf nooit verweten worden dat u hier niet naar gevraagd heeft."

Tip 6: Condens tussen ramen

"Stel u gaat naar een super energiezuinige woning: Energielabel A. Heel de woning is voorzien van dubbele beglazing. Dat is natuurlijk fijn. Maar wanneer er condens te zien is tussen de dubbele beglazing, is dit een indicatie dat de isolatie van de dubbele beglazing weg is. Het raam zal vervangen moeten worden om haar isolerende eigenschappen weer terug te krijgen."

"Een energielabel is een momentopname. Sterker nog, tot 2020 was het mogelijk om een energielabel op te vragen door simpelweg een online formulier in te vullen. Maar dit wil niet zeggen dat bij een herkeuring, de woning opnieuw automatisch hetzelfde energielabel zal krijgen. Hiervoor is het van belang dat net als met de rest van de woning het onderhoud uitgevoerd wordt om het energielabel te behouden. Kortom, condens tussen de ramen betekent: beglazing vervangen. Hou hier dan ook rekening mee in uw budget."

Tip 7: Kunststof kozijnen

"Bij kunststofkozijnen hoeft er niet geschilderd te worden. Toch is dit een punt van aandacht tijdens een bezichtiging. Want vaak heeft een kunststofkozijn aan de buitenkant een folie ter bescherming van het kozijn. Sommige folies kunnen gaan scheuren na verloop van tijd. Het vervangen van zo’n folie is ook relatief kostbaar. Kijk daarom kritisch naar de buitenkant van kunststofkozijnen, vooral bij die kozijnen die vol in de zon staan. Niet alle folies zijn hier gevoelig voor. Maar sommige wel, dus let hier goed op of vraag de makelaar ernaar."

Tip 8: Vraag naar de buren

"Een standaard vraag van een makelaar aan een verkoper behoort te zijn: 'hoe is het contact met uw buren?'. Het antwoord is natuurlijk erg subjectief. En goed contact tussen de huidige bewoner en de buren is geen garantie voor de toekomst. Misschien sparen zij allebei Coca-Cola flesjes wat een band heeft geschept en deelt u die hobby niet. Hoe dan ook: vraag altijd wat voor mensen er naast wonen. Stel die vraag zo ruim mogelijk, gevolgd door: 'en hoe is het contact?'. Als er iets speelt waar de makelaar van op de hoogte is, is dit het moment om het te vertellen. Uiteraard kun je ook altijd even aanbellen bij de buren en bijvoorbeeld vragen hoe zij de buurt ervaren. Gewoon om te kijken hoe ze reageren. Dit zegt vaak ook al veel."

Tip 9: CV-ketel

"De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is ongeveer 15 jaar. Vraag daarom ook altijd hoe oud de cv-ketel is om in te schatten wanneer u deze weer zult moeten vervangen. Is het al tijd voor vervanging? Dan kunt u hier in uw budget alvast rekening mee houden.

"Daarnaast ook belangrijk: is de cv-ketel goed onderhouden? Want een ketel heeft doorgaans jaarlijks een controle nodig om veilig te blijven. Tot slot, vraag ook altijd of de cv-ketel geleased is of in eigendom van de verkoper. Wordt de cv-ketel geleased, dan betekent dit vaak dat u met de koop van de woning vast zit aan een leasecontract. Hier kunt u dan rekening mee houden. Het is natuurlijk beter om te horen dat de cv-ketel in eigendom is, dan zit u niet vast aan kosten en bent u vrij om te bepalen bij wie u het onderhoud wilt laten uitvoeren."

Tip 10: Bouwkundige keuring

"Wanneer u een bod gaat uitbrengen, zorg er dan altijd voor dat een bouwkundige keuring deel uitmaakt van uw voorwaarden. Wanneer uw bod geaccepteerd wordt laat u de keuring pas uitvoeren. Pas dan maakt u kosten. Het is een kleine moeite en investering om dit uit te laten voeren. Na de keuring weet u nog beter hoe het ervoor staat met uw toekomstige woning en heeft u een goed beeld van welke kosten u kunt verwachten op korte- en lange termijn. Een bouwkundige keuring kan u soms héél veel geld besparen."

Meer juridische aspecten bij aankoop

"Vaak nemen mensen een makelaar in dienst bij de verkoop van hun woning, terwijl ze dit bij de aankoop lang niet allemaal doen. En dat is gek, want bij een aankoop spelen er veel meer juridische aspecten dan bij een verkoop van een woning. Daarom is het absoluut aan te raden om een aankoopmakelaar te overwegen. U kunt zich dan volledig richten op 'hoe het huis voor u voelt'. De aankoopmakelaar kan zich richten op de tips uit deze blog en tientallen andere aspecten. Dat is wel zo ontspannen, u voorkomt er een hoop gedoe mee en het biedt u meer zekerheid bij het kopen van uw droomwoning."

Heeft u wat aan onze blog gehad? Deel het dan met uw omgeving, misschien kunt u er iemand anders in uw omgeving ook mee helpen. Staat u op het punt om een huis te kopen? Neem dan contact op met onze makelaar Dennis de Haan. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over het bezichtigen van woning in de Haarlemmermeer.

*Waar u hij leest kan ook zij worden bedoeld

Lees ook:
Kies voor persoonlijke aandacht en transparantie
Een lek raam... Voorkomen is beter dan vervangen
Op deze kosten kunt u besparen op de aankoop of verkoop van uw woning
Onze 10 zekerheden bij aankoop van uw woondroom
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak 

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsservices. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naar boven