Hoe herkent u een goede makelaar?

Door op 9 November 2021

7 Tips voor succesvolle bemiddeling bij koop of verkoop van uw woning

Als u een huis wilt kopen of verkopen, is het inschakelen van een bekwame en ervaren makelaar essentieel. Onze broker/owner Dennis de Haan geeft 7 tips voor uw zoektocht naar de juiste makelaar. Zodat u uiteindelijk de beste beslissing kunt nemen.

Lastige zoektocht 

Bij de koop of verkoop van een woning wilt u ondersteuning van een expert. Iemand die met u meedenkt en u begeleidt in het hele proces. Een makelaar die u van de juiste adviezen voorziet en er voor zorgt dat u de woning koopt die bij u past en bij verkoop de best mogelijk deal voor u realiseert. Dennis: “De zoektocht naar de juiste makelaar voor uw situatie kan best lastig zijn. Alleen vertrouwen op online beoordelingen zal u slechts een deel van het verhaal vertellen. Maar u heeft meer nodig om tot een goed besluit te komen.” Aan de hand van de volgende tips van Dennis ontdekt u wat er allemaal komt kijken bij de keuze van de juiste makelaar.

Tip 1 - Vraag vrienden of familie om advies of aanbeveling

Dennis: “Aanbevelingen zijn een uitstekende manier om de kwaliteit en service van een makelaar boven water te krijgen. Vraag uw vrienden en familie om advies en vraag vooral ook waarom zij die specifieke makelaar aanbevelen. Dit geeft u kostbare informatie, die u uiteindelijk kan helpen om de juiste keuze te maken. Hou altijd in het achterhoofd dat de makelaar die bij uw vrienden of familie past niet altijd bij u hoeft te passen. Een persoonlijk gesprek is daarom ook altijd van belang, hierover later meer.”

Tip 2 - Lees beoordelingen

"Het internet is een geweldige plek om de kwaliteit van potentiële makelaars te beoordelen. Op bijvoorbeeld Google, Funda en Facebook zijn beoordelingen te vinden van mensen die u voor zijn gegaan. Daarnaast delen veel makelaars beoordelingen van klanten op hun website en social media kanalen zoals Facebook en Instagram."

"Wellicht denkt u nu 'tja de beoordelingen zullen weinig negatief geluid laten horen, geeft dit wel een goed beeld van de makelaar?' Het goede nieuws is dat beoordelingen die op Funda, Google of Facebook worden geplaatst niet zonder meer verwijderd kunnen worden. Dus ook negatieve berichten zullen blijven staan. Logischerwijs zullen beoordelingen met bijvoorbeeld ongewenst of grof taalgebruik wel worden verwijderd maar altijd door Funda, Google en Facebook zelf en niet door de makelaar."

Tip 3 - Kennis van de omgeving

"Zoek een makelaar met gedegen kennis van de plaats, buurt of zelfs de wijk waar u zoekt of momenteel woont. Kennis van de omgeving is een waardevol bezit, hoe meer een makelaar van een gebied weet hoe beter. Het zorgt ervoor dat de makelaar u een goed advies kan geven wanneer u uw woning wilt verkopen of een nieuwe woning wilt aankopen. Immers kennis is macht maar kennis delen is kracht."

Tip 4 - Ga in gesprek met verschillende makelaars

"Zodra u een goed beeld heeft van de makelaars in uw omgeving zullen er een aantal zijn die bij u passen. Het advies is om minimaal twee tot drie makelaars uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek."

Tip 5 - Dienstverlening bij verkopen

"Gaat u uw huis verkopen? Let dan gedurende het bezoek van de makelaar op of de makelaar goed is voorbereid, oprechte interesse heeft in u en met aandacht naar uw woning kijkt. De makelaar zou ook vragen moeten stellen over bijvoorbeeld de bouwkundige staat en deze op verschillende punten controleren. Een goede woningopname kan simpelweg niet binnen een half uur."

Verder is het van belang dat u alles te weten komt over de dienstverlening van de makelaar aan de hand van vragen zoals:

 • Hoe wordt mijn woning gepresenteerd?
 • In welke media wordt mijn woning gepresenteerd?
 • Hoeveel bezichtigingsdagen zijn er?
 • Is er een mogelijkheid voor geïnteresseerden om een tweede keer te bezichtigen?
 • Wie gaat de bezichtigingen doen, de makelaar zelf of laat hij of zij het over aan iemand van kantoor?
 • Hoe worden de bezichtigingen gedaan?
 • Wat gebeurt er als er meer aanvragen zijn voor een bezichtiging dan tijdblokken? Immers iedere geïnteresseerde is een potentiële koper
 • Hoe loopt het biedingsproces?
 • Wat houdt de begeleiding in na verkoop?
 • Wat als er iets aan de hand is na de overdracht?
 • Wanneer is de makelaar voor u bereikbaar? Het kan namelijk ook gebeuren dat u in de avond of in het weekend een vraag heeft die niet kan wachten. Is er dan iemand die u te woord kan staan?

Tip 6 - Dienstverlening bij aankopen

"Gaat u een huis kopen en wilt u gebruik maken van een aankoopmakelaar dan is het van essentieel belang om op voorhand te begrijpen wat de makelaar voor u gaat doen in het proces."

Beoordeel de dienstverlening van de makelaar aan de hand van vragen als: 

 • Houdt de makelaar de markt voor u in de gaten?
 • Stelt de makelaar woningen aan u voor?
 • Maakt de makelaar zelf de afspraken voor u?
 • Gaat de makelaar mee op bezichtiging?
 • Hoe ziet het advies eruit als u een woning gevonden heeft waar u een bod op wilt doen?
 • Doet de makelaar het bod voor u?
 • Wat voor begeleiding krijgt u na de aankoop?
 • Wat als er iets aan de hand is na de overdracht?
 • Wanneer is de makelaar voor u bereikbaar? Het kan namelijk ook gebeuren dat u in de avond of het weekend een vraag heeft die niet kan wachten. Is er dan iemand die u te woord kan staan?

Tip 7 - Laat de makelaar bezichtigen

"In de huidige markt is het aanbod laag, de vraag groot en heeft u vaak maar één kans om te bezichtigen. Dan is het belangrijk dat uw aankoopmakelaar u begeleidt bij deze ene bezichtiging. Simpelweg omdat een gedegen advies over het wel of niet aankopen van een woning alleen maar kan als de makelaar de woning zelf heeft gezien. In een meer rustige markt is er vaak de mogelijkheid een woning een tweede keer te bekijken en dat is nu vaak niet aan de orde."

Zoeken loont

Wanneer u toe bent aan de uiteindelijke keuze voor de makelaar, is vertrouwen essentieel. U geeft immers de sleutel van een van uw grootste bezittingen af. Dan moet het gevoel wel kloppen en goed zijn. Een gedegen onderzoek naar de beste makelaar voor u loont dan ook. Ga niet alleen af op een tarief maar kijk ook vooral naar wat een makelaar voor u gaat doen. Want het gaat uiteindelijk om uw belang. 

Bent u op zoek naar een makelaar voor de koop of verkoop van uw woning? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten en uw kansen op de woningmarkt van vandaag.

Lees ook:
Waar moet u op letten tijdens de bezichtiging van een woning?
Kies voor persoonlijke aandacht en transparantie
Op deze kosten kunt u besparen op de aankoop of verkoop van uw woning
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak 

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsservices. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
Naar boven