Gaan de huizenprijzen dalen?

Door op 20 Juli 2022

De media staan er bol van: de woningmarkt staat onder druk en er zou wel eens een kanteling op komst kunnen zijn. Maar over wat voor kanteling hebben wij het dan? Gaan de huizenprijzen dalen? En wat betekent dat voor kopers? Onze makelaar Dennis de Haan over nieuwe kansen op de woningmarkt in de Haarlemmermeer. 

Woningtekort houdt aan

Dennis: “De hypotheekrente is de afgelopen maanden keihard gestegen wat de leencapaciteit beïnvloedt. De inflatie is enorm en dat raakt iedereen direct in de portemonnee. Ondertussen woedt er ook nog een verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de woningmarkt. Toch denk ik dat een kanteling, of eerder stagnatie, van de huizenprijzen pas echt komt als het woningtekort is opgelost. Maar dat zal door onder andere de stikstofproblematiek de komende jaren geen soelaas bieden. Bouwvergunningen lopen vertragingen op en nieuwbouwprojecten worden zelfs stilgelegd. Dat terwijl er steeds meer woningzoekenden bij komen.”

Vraag blijft groeien

“De vraag naar woningen is maatschappelijk gezien ook gegroeid. Waar men vroeger vanuit huis trouwde en dan pas ging samenwonen zijn er nu veel mensen die eerst alleen gaan wonen. Daarnaast hebben wij te maken met een groeiend aantal mensen die uit elkaar gaan en waar de partners ieder een eigen woning nodig hebben. Tel daarbij op dat heel veel senioren nu noodgedwongen in hun woning blijven wonen omdat er geen andere plek voor hen is. Ook worden wij gemiddeld steeds ouder en blijven we langer zelfstandig wonen. Je kunt dus zeggen dat de vraag naar woningen eerder zal toenemen terwijl het aanbod op de lange duur niet voldoende meegroeit.”

Teruglopende bezichtigingen

“Ondertussen is er iets vreemds aan de hand op de woningmarkt. We merken dat het aantal bezichtigingen terugloopt en daardoor in veel gevallen ook het aantal biedingen. Gevoelsmatig heeft dit alles te maken met de onzekerheid die er momenteel heerst door de eerder genoemde zaken als de oorlog in Oekraïne, de stijgende hypotheekrente en de groeiende inflatie. Ook de nasleep van de coronacrisis, die alsnog voor faillissementen kan zorgen, speelt mee. Een faillissement van een bedrijf betekent immers dat medewerkers hun baan kwijt raken. Bij baanverlies ga je simpelweg in koopkracht achteruit en zul je niet snel denken aan het kopen van een woning. Toch zal deze ontstane werkloosheid niet lang duren want door de krapte op de arbeidsmarkt zouden veel mensen binnen afzienbare tijd weer een nieuwe baan moeten kunnen vinden.”

Groeiend aanbod 

Een andere belangrijke oorzaak voor het teruglopen van bezichtigingen is een groeiend aanbod van woningen die te koop staan. Meer aanbod betekent dus ook meer keuze voor kopers. Waar komt die groei vandaan? Dennis: "Woningeigenaren verwachten wellicht ook een kanteling en kiezen eieren voor hun geld. Daar kunnen verschillende factoren in meespelen. Bijvoorbeeld, er is een nieuwbouwwoning aangekocht die pas over één tot twee jaar wordt opgeleverd en waarvan de hypotheek is gebaseerd op de huidige marktwaarde van de te verkopen woning. Dan wil je de huidige woning zo snel mogelijk verkopen om niet het risico te lopen dat de verkoopprijs die nodig is niet meer wordt gehaald. Of huiseigenaren willen eerst hun woning verkopen om zeker te zijn van de opbrengst voordat er een nieuwe woning wordt aangekocht. En, zeker niet onbelangrijk, er zijn veel huiseigenaren die nog snel de overwaarde van hun woning willen verzilveren.”

Kansen voor kopers

"Gevoelsmatig is de meest belangrijke oorzaak voor het teruglopen van bezichtigingen de afwachtende houding van kopers. Door alle berichtgeving denkt men wellicht dat de prijzen zullen dalen en hoopt men op een lagere aankoopprijs als ze langer wachten. Dit is nu een heikel punt want gaan de huizenprijzen wel dalen? En wat gebeurt er dan? Mijn verwachting is dat de kopers die nu wachten op een bepaald moment hun zoektocht weer oppakken waardoor er weer meer geïnteresseerden voor een woning zullen zijn. Dan is de cirkel weer rond en zal de eventuele mogelijke daling van prijzen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik hoor u al denken, waarom zou ik nu wel kopen en niet toch even afwachten? Tja, dat is een gewetensvraag. Ik kan niet voor u beslissen maar wat ik wel weet is dat er nu meer kansen ontstaan voor kopers.”

Kopen zonder overbieden 

Zullen de vraagprijzen nu al dalen? Dennis: "Nee we zien eerder een aanpassing op woningen die te hoog geprijsd staan. Moet er dan nog steeds overboden worden? Wat wij de laatste jaren hebben gemerkt is dat een vraagprijs van een woning een soort startschot was en de uiteindelijke prijs waar de woning voor verkocht werd stukken hoger lag. In sommige gevallen werd er wel met 20% tot 30% overboden. Gek? Ja maar dat is wat vraag en aanbod doet. Als wij uitgaan van dezelfde vraagprijs en het overbieden beperkt zich tot een minimum dan is de kans groot dat u nu een woning voor of nabij de vraagprijs kunt kopen, zonder ernstig overbieden. Als je bijvoorbeeld niet 20% tot 30% hoeft te overbieden, dan compenseert dat al snel deels de inmiddels hogere hypotheekrente.”

Juist in de huidige woningmarkt heeft u veel baat bij een aankoopmakelaar. Niet alleen om voor u een woning aan te kopen tegen de beste prijs en voorwaarde, maar ook juridisch gezien kunt u zichzelf een hoop ellende besparen. Hij of zij is dagelijks actief in de woningmarkt en weet heel goed wat er speelt en kan u met het juiste advies bijstaan. Maak eens een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de woningmarkt van vandaag en het kopen van een huis in de Haarlemmermeer.

Lees ook: 

Maak een afspraak 

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen in de Haarlemmermeer? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsservices. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naar boven