Een huis kopen in tijden van onzekerheid. Wel of niet doen?

Door op 23 Mei 2022

De afgelopen weken is de onzekerheid op de woningmarkt merkbaar. Het lijkt er op dat er minder kopers zijn in de markt. Waar je een paar maanden geleden als aankoopmakelaar een beetje mazzel moest hebben om een afspraak voor je klant te maken bij een woning die één uur op Funda stond, lijkt dat nu geen probleem meer. Goed moment om een huis te kopen? Onze makelaar Dennis de Haan over de voordelen van onzekere tijden voor huizenjagers.

Stabilisatie van huizenprijzen

Dennis: “Bij bezichtigingen komen de laatste tijd minder mensen kijken. De woningen worden over het algemeen nog steeds flink aan de prijs verkocht maar er zijn minder kopers op de markt. Als dat aantal kopers verder zou gaan dalen, dan zou dit zomaar een stabilisatie van de prijzen op de woningmarkt kunnen betekenen. Daarnaast komen er ook steeds meer woningen bij. Waarom? Verkopers die lang getwijfeld hebben te verkopen, wagen nu nog even snel de stap om hun woning te verkopen. Dat is namelijk wat onzekerheid met je doet. Je weet het niet, dus je kiest een kant. Nu of nooit.” 

Kopers net begonnen

“Dat geldt ook voor kopers. Ik vraag bij elke bezichtiging aan kopers hoe lang ze al op zoek zijn. Dat vind ik een goede gespreksstarter om het ijs te breken. Want ik wil de kijkers ook een beetje leren kennen. Daarom trek ik ook een half uur voor ze uit. Want wanneer er een bieding binnenkomt, wil ik ook graag ‘het verhaal erachter kennen’. Dit om mijn klanten (de verkopers) beter te kunnen adviseren. En wat me opvalt is dat het gros van de mensen die komen kijken, de laatste tijd pas zijn begonnen met zoeken. Een paar maanden geleden vertelde de meerderheid nog hoe lang ze al op zoek waren. En dit is me niet opgevallen bij één woning maar bij de laatste drie woningen die ik de afgelopen maand verkocht heb.”

Kantelpunt op de woningmarkt

Het lijkt wel omgeslagen van de ene op de andere dag. Maar waar zijn die "oude" kopers gebleven? Hebben die allemaal al een woning gekocht? Dennis: “Nou nee. Maar het grootste deel van de kopers in Haarlemmermeer zijn expats. Veel expats hebben niet heel veel spaargeld en zijn voor de aankoop afhankelijk van de hypotheek. En als de rente stijgt en de prijzen ook nog stijgen, dan komt er een kantelpunt.” 

Prijsstijgingen vorig jaar

“Neem nou het segment woningen van 100m2 in Hoofddorp. Dit is lange tijd wel echt de meest populaire categorie geweest in de woningmarkt in Hoofddorp en Nieuw-Vennep. De vraagprijs lag rond de €375.000 en €400.000. De omslag van €375.000 naar €400.000 gebeurde na de zomer van 2021. Toen waren de prijsstijgingen, maar ook stijging van de vraag, ongekend. Kopers dachten, we moeten NU kopen, voordat de prijzen nog meer stijgen.”

Oude kopers blijven weg

“Recentelijk lijkt de gemiddelde prijs van een woning van 100m2 gestegen te zijn naar €425.000. En hoewel veel van deze woningen nog steeds goed verkocht worden, blijven de oude kopers weg. Simpelweg omdat ze incalculeren dat ze nog steeds behoorlijk zullen moeten overbieden en ze dit zich op dit prijspunt niet meer kunnen permitteren. Mede ook door de gestegen rente maar ook door de plannen van het kabinet om de voordelen voor expats weer op te heffen. Dit laatste zal duidelijk worden rondom Prinsjesdag.”

Wel of niet overbieden?

“Dus de prijselasticiteit van de woningmarkt heeft z'n grootste rek wellicht op dit moment even bereikt onder invloed van allerlei omgevingsfactoren in de markt. Althans in dit segment, zo lijkt het. Maar moet er nog wel flink overboden worden? Dat hangt er vanaf. Daarom is het juist nu belangrijker dan ooit om een aankoopmakelaar te hebben die de lokale markt precies kent.”

Terug op de markt

“De laatste tijd zijn er ook steeds meer woningen verkocht onder voorbehoud die toch weer terug komen op de markt. Dit levert nog meer onzekerheid op. Soms werkt die onzekerheid als koper in je nadeel. Vooral als het een super mooie afgewerkte woning betreft. Men wil die woning dan heel erg graag. En in de onzekerheid wordt er flink overboden.” 

Voordeel voor kopers

“Maar soms kan de onzekerheid als koper ook in je voordeel werken. Bijvoorbeeld bij een gemiddelde woning. Want, als er minder mensen komen kijken, komen er minder biedingen binnen. En is de woning al eens verkocht en komt hij opnieuw op de markt, dan is de kans groot dat velen de woning al gezien hebben en hun keuze al gemaakt hebben om wel of niet te gaan bieden. Dit geeft stress en dan kan die onzekerheid juist in je voordeel werken doordat er een bod geaccepteerd wordt rondom de vraagprijs.”

Goed moment om te kopen

“Juist in onzekere tijden is het voor kopers een interessante tijd om te kopen. Een aankoopmakelaar kan je hierin perfect adviseren. Hij kan inschatten in hoeverre de onzekerheid bij de betreffende woning in je voordeel kan werken. Ook kan hij inschatten in hoeverre de verkoopmakelaar bluft of misschien zelfs wel een beetje onzeker is over de woning.”

Staat u op het punt om een huis in de Haarlemmermeer te kopen? Neem contact op met onze makelaar Dennis de Haan. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over het uw kansen op de woningmarkt. Ook in onzekere tijden.

Lees ook: 

Maak een afspraak 

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsservices. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naar boven