Bouwkundige keuring, altijd bij aankoop van een woning

Door op 23 Maart 2023

Wanneer u praat met familie, vrienden of collega’s over het aankopen van een woning, hoort u de term vast wel eens vallen: een bouwkundige keuring of inspectie laten uitvoeren….. “Heb je daar wel aan gedacht?” Onze makelaar Dennis de Haan legt uit waar u precies een bouwtechnische keuring voor nodig heeft en wat het u oplevert.

Voor en tijdens aankoop

Dennis: “Als u interesse heeft in een woning, kunt u een bouwkundige inspectie aanvragen om de bouwkundige staat van de woning te achterhalen. U wilt immers geen kat in de zak kopen. Deze bouwkundige inspectie of bouwtechnische keuring, kan onderdeel zijn van uw bod of als u dat wenst kunt u ook een keuring laten uitvoeren vóór u een bod doet. Tevens kan de keuring worden opgenomen in de koopovereenkomst als een ontbindende voorwaarden.”

Ontbindende voorwaarde

“De ontbindende voorwaarde kennen we als ‘kopen onder voorbehoud van bouwtechnische keuring’. U koopt wel de woning maar kunt nog onder de koop uitkomen als de bouwtechnische keuring allerlei gebreken aantoont die bepaalde kosten te boven gaan. Deze kosten legt u vast in de voorwaarde en gelden voor te verwachten kosten op directe, midden en lange termijn. Dat kan voor herstelposten zijn maar er kunnen ook constructieve gebreken ontdekt worden. Mochten deze kosten aan de orde zijn dan kunnen koper en verkoper er samen uitkomen om de koop toch door te laten gaan. Bijvoorbeeld met een korting op de koopsom of herstel van de gebreken voor de overdracht.”

Wanneer een bouwkundige inspectie?

“Als u een woning gaat bezichtigen met ons als aankoopmakelaar, geven wij u veel informatie over de woning. Maar wanneer u daadwerkelijk de woning gaat kopen, adviseren wij altijd om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren. Want wij als makelaar kunnen veel bekijken in een woning maar we zijn geen gecertificeerde bouwkundigen. Gedurende bezichtigingen hebben we ook niet voldoende tijd om de woning aan een bouwkundige inspectie te onderwerpen.” 

Ook bij recente bouwjaren

“Wanneer een woning een wat ouder bouwjaar heeft, is het sowieso slim om een inspectie te laten uitvoeren. Er kunnen dan meer gebreken zijn dan bij een nieuwbouwwoning. Dit wil overigens niet zeggen dat er geen inspecties worden uitgevoerd bij recentere bouwjaren. Ook al ziet het onderhoud er goed uit, de bouwkundig inspecteur kan alsnog het advies geven om enkele zaken te vervangen of te herstellen. U weet simpelweg beter waar u aan toe bent na een bouwkundige keuring.”

Wat gebeurt er tijdens een bouwkundige inspectie?

“In een 1 tot 2 uur durende inspectie door een bouwkundig ingenieur worden alle zichtbare gebouwdelen van de woning gecontroleerd. De gehele woning wordt van het dak tot aan de kelder visueel gecheckt, ook de buitengevels en alle afzonderlijke ruimtes in de woning. Er wordt gekeken naar de wanden, de vloeren en onder de vloer. Maar ook trappen, ramen en deuren worden grondig geïnspecteerd. Tevens zal de inspecteur de elektra, ventilatie, brandveiligheid en nog veel meer zaken controleren om een goed beeld te krijgen van de algehele staat van de woning.”

Wat kunt u verwachten van een bouwkundig rapport?

“Het doel van de bouwkundige inspectie, ook wel bouwtechnische keuring, is het vaststellen van de bouwkundige staat van een woning. Daarnaast geeft het rapport een uitgebreid inzicht in bouwkundige gebreken en achterstallig onderhoud aan een woning. Er wordt een indicatie afgegeven van de directe kosten, midden en lange termijnkosten en verbeterkosten. Op deze manier heeft u een volledig overzicht van kosten die u als koper te wachten staan.”

Een aankoopmakelaar maakt het verschil

“Als aankoopmakelaar hebben wij binnen ons netwerk betrouwbare en professionele bouwkundig inspecteurs. De keuze wie te gebruiken ligt altijd bij u als koper. Ook zal de opdracht voor de keuring een overeenkomst zijn tussen u en de keurder. Maakt u gebruik van onze aankoopbegeleiding dan zullen wij samen met u de keuring bijwonen. Zo zijn wij ook volledig op de hoogte en kunnen we eventuele nadere acties bepalen. Wij laten niets aan het toeval over en begeleiden u bij iedere stap. U wilt immers goed advies bij de aankoop van uw nieuwe droomhuis en geen verrassingen achteraf.”

Staat u op het punt om een huis in de Haarlemmermeer te kopen? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze uitgebreide aankoopbemiddeling en bijkomende zaken zoals de bouwkundige keuring.

Lees ook: 
Verlaag mogelijk uw OZB-aanslag en eigenwoningforfait in een paar simpele stappen
Tover een glimlach op het gezicht van een kind
Huis kopen: Instappen of opknappen?
Waar moet u op letten tijdens de bezichtiging van een woning?
Alle blogs van onze makelaars
Maak een afspraak 

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen in de Haarlemmermeer? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsservices. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naar boven