12 huistips voor een zorgeloze zomervakantie

Door op 28 Juli 2023

De zomervakantie staat voor de deur en velen zullen binnenkort genieten van een welverdiende vakantie. Heerlijk, even helemaal niets doen of juist de dingen doen waar u normaal gesproken niet aan toekomt. Als makelaars begrijpen wij het belang en de veiligheid van uw woning en de zorg die u eraan besteedt. Onze makelaar Dennis de Haan geeft deze 12 handige tips waarmee u uw woning met een gerust gevoel kunt achterlaten.

Waar moet u op lettten?

Dennis: “Uw woning is een waardevol bezit. Daarom willen wij u enkele belangrijke punten meegeven waar u op moet letten voordat u vertrekt evenals enkele handige tips en adviezen om uw huis veilig en comfortabel te houden tijdens de zomermaanden.”

 1. Sluitingen. Controleer voor u vertrekt of alle ramen en deuren stevig gesloten en vergrendeld zijn. Denk ook aan de poortdeur en ramen en deuren van schuren, garages en bergingen.
 2. Verlichting. Een donker huis kan een teken zijn dat er niemand thuis is. Met de moderne technologie van tegenwoordig zijn er diverse apps waarmee je verlichting op afstand kan bedienen. Wat ook altijd makkelijk in gebruik is, zijn timers om uw verlichting in te schakelen op verschillende tijdstippen, waardoor het lijkt alsof er iemand aanwezig is. Dit helpt bij het afschrikken van potentiële inbrekers.
 3. Beveiliging. Een goed beveiligingssysteem is van onschatbare waarde bij het beschermen van uw huis. Overweeg het installeren van beveiligingscamera's, alarmsystemen en bewegingssensoren. Zorg ervoor dat uw beveiligingssysteem is gekoppeld aan een betrouwbare meldkamer, zodat er snel actie kan worden ondernomen bij noodgevallen.
 4. Tuinonderhoud. Voordat u vertrekt, is het belangrijk om uw tuin goed te onderhouden. Maai het gras, trim de struiken, haal overtollig onkruid weg en zorg ervoor dat er geen overwoekerde planten zijn die het zicht op uw huis belemmeren. Een goed onderhouden tuin ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar kan ook helpen bij het voorkomen van ongewenste aandacht.
 5. Elektrische apparaten. Schakel niet-essentiële elektrische apparaten uit om energie te besparen en het risico op brand te verminderen. Trek de stekkers uit stopcontacten om onnodig stroomverbruik te voorkomen.
 6. Opbergen. Vergeet niet om waardevolle spullen, zoals sieraden of belangrijke documenten, veilig op te bergen voordat u vertrekt. Gebruik een kluis of breng ze naar familie of vrienden voor extra gemoedsrust.
 7. Verzekeringen. Controleer uw verzekeringspolis en zorg ervoor dat deze up-to-date is om er zeker van te zijn dat uw huis gedekt is tijdens uw vakantie en neem indien nodig contact op met uw verzekeringsmaatschappij.
 8. Afsluiten. Sluit de algehele watertoevoer af om lekkages te voorkomen.
 9. Weerberichten. Controleer de weersvoorspellingen voor de periode dat u op vakantie bent en zorg ervoor dat uw huis voorbereid is op mogelijke stormen of extreme weersomstandigheden. Ruim bijvoorbeeld losse objecten op in de tuin of zorg ervoor dat deze vaststaan.
 10. Temperatuurbeheersing. Bij extreem warm weer is het belangrijk om de temperatuur in uw huis onder controle te houden. Als u een airconditioningsysteem heeft, stel het dan in op een hogere temperatuur om energie te besparen. Het installeren van een slimme thermostaat kan u helpen de temperatuur op afstand te regelen, zodat u een aangename omgeving heeft wanneer u terugkeert.
 11. Oogje in het zeil. Vertrouwen op uw buren of vrienden kan een geweldige manier zijn om uw huis veilig te houden tijdens uw afwezigheid. Vraag hen om regelmatig een oogje in het zeil te houden, de post op te halen, de gordijnen of zonwering af en toe te openen en te sluiten, en de tuin te onderhouden. Dit geeft een levendige indruk van aanwezigheid en ontmoedigt potentiële inbrekers. En als ze dan toch binnen zijn, vraag ze gelijk even om uw plantjes water te geven, wel zo makkelijk. Als dank kunt u een kleinigheidje meenemen van uw vakantie!
 12. Huisautomatisering. Moderne technologieën bieden u de mogelijkheid om uw huis op afstand te beheren en te controleren. Maak gebruik van slimme apparaten en huisautomatiseringssystemen om de verlichting, thermostaat, beveiligingscamera's en zelfs de zonwering te regelen. Hiermee kunt u de indruk wekken dat er iemand thuis is, zelfs als u weg bent.

Fijne vakantie!

“Wij hopen dat deze tips u helpen om uw huis met een veilig en goed gevoel achter te laten tijdens uw zomervakantie. Geniet van uw reis en kom ontspannen terug naar een huis dat klaar is om u weer te verwelkomen. Lees ook onze blog Houd inbrekers buiten de deur voor meer tips voor een veilig huis.”

Mocht u tijdens de vakantie op nieuwe woonplannen komen, dan staan wij graag voor u klaar. Maak een afspraak met onze makelaar Dennis de Haan. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de woningmarkt in de Haarlemmermeer.

Lees ook:
Bouwkundige keuring, altijd bij aankoop van een woning
Huis & financiën: De impact van stijgende hypotheekrente
7 Tips voor succesvolle bemiddeling bij koop of verkoop van uw woning
Waar moet u op letten tijdens de bezichtiging van een woning?
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen in de Haarlemmermeer? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsservices. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naar boven