Vraag vóór 2021 uw definitieve energielabel aan

Door op 10 September 2020

Bespaar op het verduurzamen van uw woning

Bij het verduurzamen van uw huis werkt u tevens aan uw energielabel. Elke inspanning leidt tot een beter label waarmee u ook de waarde van uw woning verhoogt. Vanaf 1 januari 2021 wordt het aanvragen van een definitief energielabel duurder. En die heeft u nodig voor de verkoop van uw woning. Onze makelaar Dennis de Haan legt uit waarom u het beste nog voor het einde van het jaar uw definitieve energielabel kunt aanvragen.

Voorlopig energielabel

Dennis: "In 2015 hebben alle huishoudens in Nederland een voorlopig energielabel toegekend gekregen. De reden dat dit toentertijd is gedaan heeft alles te maken met een stuk bewustwording en bewoners aan het denken te zetten om te verduurzamen. Daarnaast waren er natuurlijk al voorzichtige plannen om steeds meer naar verduurzaming toe te werken."

Gebaseerd op aannames

"Het voorlopige energielabel is bepaald op bijvoorbeeld het bouwjaar, het soort woning en het aantal vierkante meters woonoppervlakte. Eigenlijk is het dus gebaseerd op aannames en zegt het niets over de daadwerkelijke situatie van uw woning. Immers, als u al heeft verduurzaamd dan zal de energieklasse beter zijn dan het voorlopige label aangeeft."

Definitief energielabel

"Indien u uw huis gaat verkopen of verhuren heeft u een definitief energielabel nodig. Heeft u deze niet op het moment van overdracht dan krijgt u een aanzienlijke boete van enkele honderden euro’s. Daarnaast is de verwachting dat hypotheekverstrekkers bij verlenging of oversluiten van de hypotheek ook een definitief energielabel gaan eisen."

Vanaf 2021 duurder

"De kans wordt steeds groter dat het aanvragen van een definitief energielabel voor uw woning vanaf 1 januari 2021 veel duurder wordt. Het energielabel wordt nu nog digitaal aangevraagd onder de Vereenvoudigd Energielabel regeling (VEL) maar in de toekomst zal dit naar verwachting een fysieke inspectie worden door een specialist. Logischerwijs zullen de kosten dan een stuk hoger zijn."

10 jaar geldig

"Als u het definitieve energielabel dit jaar nog aanvraagt blijft het label 10 jaar geldig en kunt u weer even vooruit. Mocht u in de tussentijd besluiten om uw woning te verduurzamen dan kan het zijn dat u een nieuw label moet aanvragen. Bijvoorbeeld als u uw huis gaat verkopen met de gedachte om zo meerwaarde te creëren en een betere prijs voor uw woning te ontvangen. Onze makelaars geven u tegen die tijd graag advies."

Waarom aanvragen?

"Wellicht vraagt u zich af 'waarom zou ik een definitief energielabel aanvragen? Ik ben niet van plan om te verkopen'. Het antwoord is simpel. Het label blijft 10 jaar geldig, de kosten zijn nu lager en er kan in deze periode een hoop gebeuren. Daarnaast 'zoals gezegd' moet u er rekening mee houden dat een hypotheekverstrekker bijvoorbeeld bij een verlenging of wanneer u uw hypotheek gaat oversluiten, een definitief energielabel kan eisen."

Via www.energielabelvoorwoningen.nl kunt u in een paar eenvoudige stappen uw definitieve energielabel aanvragen. Komt u er niet uit of heeft u vragen, dan staan wij u graag bij!

Lees ook:
7 tips voor een beter energielabel
Ontdek de waarde van uw woning
Onze 10 zekerheden bij verkoop van uw woning
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over onze verkoopbegeleiding? Maak dan een afspraak met onze makelaar Dennis de Haan. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden. Bel of WhatsApp 06-23104418 of e-mail naar dennisdehaan@remax.nl

Naar boven