Uw nieuwe woning verduurzamen

Door op 14 Augustus 2020

7 tips voor een beter energielabel

Verduurzaming van uw woning wordt steeds belangrijker. Het is niet alleen een slimme keuze voor het milieu en uw portemonnee maar ook voor de financiering van uw woning. De verwachting is dat hypotheekverstrekkers in de toekomst een maximale hypotheek van 90% verstrekken voor woningen met een energielabel hoger dan B. Logisch. Want de energierekening vormt vaak de tweede kostenpost naast de hypotheeklasten. Daarbij speelt ook de overweging dat woningen met een lager energielabel op den duur minder waardevast zullen worden. Onze makelaar Dennis de Haan legt uit welke stappen u kunt nemen om uw nieuwe woning te verduurzamen voor een beter energielabel.

Gunstig moment

Wanneer u op het punt staat om een woning te kopen met een slecht energielabel, dan heeft u de gelegenheid om de verduurzaming in uw hypotheek mee te financieren. Dit is logischerwijs afhankelijk van vele factoren maar de mogelijkheden zijn er. Dit is ook het meest ideale moment want de woning staat immers leeg.

Onze tips voor het verduurzamen van uw nieuwe woning

De kans is groot dat u nog wel het een en ander aan uw “nieuwe” woning kunt doen om deze te verduurzamen, hierbij een aantal tips van ons:

1- Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen wekken energie op. Deze energie gebruikt u direct in uw woning en al het resterende wordt teruggeleverd aan uw elektriciteitsleverancier. De energie die u teruglevert zal de komende jaren nog onder de salderingsregeling vallen. Dit houdt simpelweg in dat de energie die u afneemt wordt verrekend met de energie die u teruglevert aan het elektriciteitsnet. Deze regeling zal tot 2023 van kracht blijven, daarna wordt het langzaam afgebouwd. De ontwikkeling staat daarnaast ook niet stil. Het is een kwestie van tijd dat er een gedegen systeem komt waarmee u uw opgewekte energie kunt opslaan. Deze kunt u dan gebruiken wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld in de avond.

Een mooie bijkomstigheid: tegenwoordig zijn de zonnepanelen zo goed dat ze ook al energie opleveren als het een regenachtige of bewolkte dag is, daglicht is voldoende. Daarnaast is de investering voor de aanschaf van zonnepanelen de afgelopen jaren een stuk lager geworden.

Te verwachten besparing: € 560,- per jaar*
Inschatting aanschaf zonnepanelen: 
€ 4.500,- eenmalig 10 panelen**

2 - Neem een zonneboiler

Het principe van de zonneboiler is dat het water in de boiler wordt verwarmt door zonnepanelen die op uw dak zijn geplaatst. Indien er te weinig zon is dan zal bijvoorbeeld uw cv-ketel bijverwarmen.

Te verwachten besparing: € 120,- per jaar*
Inschatting aanschaf zonneboiler: € 3.100,- eenmalig**

3 - Plaats HR++ glas

De meeste warmte van een woning gaat verloren via het dak en de ramen. Het vervangen van uw huidige enkel of dubbel glas zal u niet alleen in isolatie en comfort schelen maar ook zeker in geluidsoverdracht van buitenaf, het wordt simpelweg aangenamer en stiller in u woning. Een glaszetter kan u vertellen of HR++ glas in uw huidige kozijnen geplaatst kan worden.

Te verwachten besparing: € 300,- per jaar*
Inschatting aanschaf HR++ glas: € 3.000,- eenmalig**

4 Installeer een warmtepomp

Een warmtepomp zet warmte om naar bruikbare warmte door deze uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Er zijn verschillende mogelijkheden. De pomp kan zowel gekoppeld worden aan de huidige cv-ketel in de vorm van een hybride pomp maar ook als alleenstaande unit. Houd u er rekening mee dat er voor het installeren van een warmtepomp die warmte uit het grondwater of de bodem haalt er vaak wel een vergunning nodig is om deze te plaatsen. De werkzaamheden voor het plaatsen van een alleenstaande unit neemt vaak een paar dagen in beslag.

Te verwachten besparing: € 220,- per jaar*
Inschatting aanschaf warmtepomp: € 3.700,- eenmalig**

5 - Laat uw vloer isoleren

Met het isoleren van de begane grondvloer zorgt u voor een direct hoger comfort in uw woning en zal uw energierekening positief worden beïnvloed. De meest eenvoudige manier van vloerisolatie is het plafond van de kruipruimte te bekleden met isolerend materiaal. Let op dat niet iedere vloer geschikt is om het op deze wijze te doen; laat u altijd goed voorlichten.

Te verwachten besparing: € 250,- per jaar*
Inschatting voerisolatie€ 1.500,- eenmalig**

6 - Laat uw spouwmuur isoleren

De warmte beter binnenhouden doet u, naast het plaatsen van HR++ glas, ook door de spouwmuren te isoleren. Het isoleren van de spouwmuren vindt plaats door het opvullen van de ruimte tussen de binnen en buitenmuur “de spouw”. Voor deze manier van isoleren heeft u de expertise van een gespecialiseerd bedrijf nodig, dit kunt u niet zelf doen.

Te verwachten besparing: € 270,- per jaar*
Inschatting spouwmuurisolatie€ 1.000,- eenmalig**

7 - Laat uw schuine dak isoleren

Zoals eerder aangegeven gaat de meeste warmte in een woning verloren door het dak en de ramen. Het niet isoleren van uw dak zorgt voor heel veel verspilling van energie. Er zijn verschillende manieren om het dak te isoleren zowel van de binnenzijde als de buitenzijde. Isolatie aan de binnenzijde plaatsen zou u 'mits u een beetje handig bent' nog zelf kunnen doen. Isolatie aan de buitenzijde, bijvoorbeeld onder de dakpannen, moet u echt aan een professional overlaten.

Te verwachten besparing: € 600,- per jaar*
Inschatting isolatie schuin dak€ 4.000,- eenmalig**


Voordelen van verduurzaming op een rijtje:

  • U heeft direct lagere energiekosten
  • U betaalt minder energiebelasting
  • Uw huis wordt interessanter voor kopers en in alle waarschijnlijkheid meer waard
  • Op verschillende energiebesparende maatregelen kunt u subsidie krijgen
  • Meer mogelijkheden voor uw hypotheek/ lening
  • Uw huis in alle seizoenen aangenamer en meer comfort
  • En wellicht nog wel het belangrijkste: u helpt mee om de CO2 uitstoot te verminderen en het milieu te verbeteren

Forse besparing

Al met al komen de eenmalige kosten voor de verduurzaming van uw nieuwe woning uit op zo'n € 20.000,- en leveren een jaarlijkse besparing op van maar liefst 2.300,- in ons rekenvoorbeeld. Omdat u de kosten kunt meenemen in de hypotheek komt u - zeker met de huidige rente - uiteindelijk stukken voordeliger uit. Natuurlijk is elk huis en elke situatie uniek. Daarom bieden wij bij onze aankoopbegeleiding indien gewenst een gratis energieadvies. Een van onze makelaars geeft tijdens de bezichtiging suggesties voor het verduurzamen van de nieuwe woning. Zo krijgt u een goed beeld van de toekomstige besparingen op uw jaarlijkse energiekosten.  

*Genoemde bedragen zijn gebaseerd op een tussenwoning van gemiddelde omvang met 3 bewoners.
**Aanschafkosten zijn inschattingen van onze energiepartners. Aan de opgegeven prijzen kunnen geen rechten worden ontleend. 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over onze aankoopbegeleiding? Maak dan een afspraak met Dennis de Haan. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden. Bel of WhatsApp 06-23104418 of e-mail naar dennisdehaan@remax.nl

Naar boven