Huizenmarkt & trends

Door op 21 Juni 2021

Zet de gekte door in de 2e helft van 2021?

De huizenmarkt kampt met een enorm tekort aan woningen. Ondanks alle plannen zal het nog jaren duren voordat de voorraad nieuwbouwwoningen enigszins op peil zal zijn. In de tussentijd zullen de huizenprijzen eerder verder stijgen dan dalen. Wat zijn de vooruitzichten voor de tweede helft van dit jaar? Onze makelaar Dennis de Haan voorspelt de volgende trends op de korte termijn.

Aanbod daalt, vraag stijgt

In de eerste maanden van dit jaar zijn de verkoopprijzen van woningen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar enorm gestegen, zelfs met bijna 15%. De huizenvoorraad droogt op, wat merkbaar is in het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden. Dennis: “In de Haarlemmermeer zien we dit duidelijk terug, het aantal aangeboden woningen daalt en het aantal zoekers naar een woning stijgt. Ongeacht de prijsklasse is er een ongekend aantal aanvragen voor bezichtigingen. Het hoge aantal woningzoekers, in combinatie met de stabiele sociaal economische vooruitzichten bieden voor de tweede helft van 2021 geen minder rooskleurig vooruitzicht. Onze verwachting is dat de huizenprijzen de rest van het jaar verder zullen stijgen.”

Korter bezichtigen

“Maar de gekte heeft niet alleen betrekking op de prijzen. De manier van verkopen lijkt ook steeds sneller te worden. Woningzoekers zullen zich vaker genoodzaakt zien om een bezichtiging tegelijkertijd met andere kijkers te doen zodra de overheid de coronamaatregelen versoepelt. De tijd waarin een woning bezichtigd kan worden zal dan aanzienlijk korter worden.”

Geen tweede bezichtiging

“Een tweede bezichtiging van de woning zit er meestal niet in en dat terwijl het om veel geld gaat. Voor veel mensen gaat het ook om de belangrijkste beslissing in hun leven. Een huis moet je zien en voelen en bij een tweede bezichtiging is de beleving anders dan bij de eerste. Je ziet meer dingen in het huis en je bekijkt het huis op een andere manier. Dit is van groot belang bij het nemen van een beslissing om al dan niet een bod op een woning uit te brengen.”

Kijkers tijd gunnen

“Dit alles is een gevolg van de oververhitte woningmarkt. Maar wanneer je een stap terug doet en afstand neemt, zou je iedere kijker die dit wenst een tweede bezichtiging gunnen. Een huis koop je namelijk voor jaren en om er met veel plezier in te wonen. Het is dus belangrijk om daar de tijd voor te nemen. Wij van RE/MAX Uw Makelaar realiseren ons dat zeer goed. Wij doen er dan ook alles aan om geïnteresseerde kijkers, naast voldoende tijd bij een bezichtiging, ook de mogelijkheid te bieden om een woning een tweede keer te bezichtigen.”

Trek uit de Randstad

“De gekte op de huizenmarkt trad vooral op in de grote steden in de Randstad en in de Randstad zelf. Het gevolg is dat mensen wegtrekken uit de Randstad. We zien duidelijk een groeiende behoefte om 'meer huis voor je geld' te vinden. De coronacrisis heeft hier natuurlijk mee te maken. Veel mensen werken al een jaar thuis, en dan blijkt het aantal vierkante meters vaak niet meer toereikend te zijn.”

Effecten thuiswerken

“Nu het thuiswerken zo is ingeburgerd, is de verwachting dat er een andere balans zal komen tussen aanwezigheid op kantoor en thuiswerken. Meer mensen zullen meerdere dagen per week vanuit huis gaan werken. Daardoor is de noodzaak om dichtbij je werk te wonen er minder of misschien helemaal verdwenen. Ik verwacht dat de effecten daarvan in het komende jaar duidelijk zullen worden. Maar voor het komende half jaar verwachten we hetzelfde patroon en moeten we toch proberen in deze gekte het hoofd koel te houden.”


Overweegt u om uw huis in de Haarlemmermeer te verkopen en buiten de Randstad te wonen? Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze samenwerking met lokale RE/MAX kantoren buiten de Randstad. Daarvoor beginnen we met een Gratis Waardebepaling om eerst uw budget vast te leggen. Dan weet u precies waarmee u kunt rekenen voor uw huizenjacht. 

Lees ook:
5 tips voor een succesvolle presentatie van uw woning
Ontdek de waarde van uw woning
Haal maximaal resultaat uit de verkoop van uw woning
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak 

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsservices. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
Naar boven