Rookmelders verplicht vanaf 1 juli. Bent u er al klaar voor?

Door op 29 Juni 2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op elke bewoonde verdieping in uw huis. Wat houdt dit voor u in en welke maatregelen moet u nemen? Onze makelaar Dennis de Haan vertelt u alles het verhogen van uw woonveiligheid door middel van rookmelders. 


Op welke plekken in huis zijn rookmelders verplicht? Dennis: “Voor nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al sinds 2003 verplicht. Vanaf 1 juli 2022 moeten ook bestaande woningen aan deze eis voldoen. Dat betekent dat u minimaal één rookmelder op iedere woonetage moet hebben. Er zijn uitzonderingen, zo zijn zolders en kelders waar niet in gewoond wordt uitgesloten van deze verplichting. In besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moet juist wel een rookmelder geplaatst worden. In kamerwoningen, denk aan studio’s of studentenhuizen, is er straks per kamer een rookmelder verplicht.”

Beste plekken

Wat zijn de beste plekken om rookmelders te bevestigen? Dennis: “U kunt de rookmelders het beste op elke woonetage tegen het plafond plaatsen. Ze moeten minimaal 50 centimeter van een muur of hoek hangen. Wilt u nog een stapje verder gaan dan kunt u in elk woonvertrek een rookmelder plaatsen of op plekken waar bijvoorbeeld veel elektrische apparaten worden opgeladen.

“Er zijn ook plekken waar je rookmelders juist niet moet plaatsen. Zorg ervoor dat ze niet op de tocht staan of bij een mechanische ventilatie. Dus ook niet bij een ventilator of ventielopening. Plaats ze ook niet boven een verwarming of in de stoom of damp van een kooktoestel of vaatwasser.”

Weet u niet zeker waar en hoe u een rookmelder moet plaatsen? Dan kunt u altijd het bouwbesluit raadplegen. Bekijk de voorschriften voor rookmelder op de website van de overheid van de overheid

Na 10 jaar vervangen

“Niet bij alle rookmelders zijn de batterijen vervangbaar. Dit verschilt per type melder en ook per fabrikant. De ene fabrikant hanteert ‘10 jaar na het plaatsen van de batterij’ en de andere fabrikant houdt ‘10 jaar na productie’ aan als houdbaarheidsdatum. Lees en bewaar de handleiding bij de melder dus goed. Het is wel zeker dat u na 10 jaar de gehele rookmelder dient te vervangen. Dit is namelijk omdat de rookdetectiecellen in de rookmelder dan achteruit gaan. Dit staat los van het gebruik en de activatie datum.”

Rookmelders en de verzekering

“Bent u verzekerd als er geen rookmelder is geplaatst of als de rookmelder slecht onderhouden is. Het staat nog niet letterlijk in de verzekeringsvoorwaarden, maar in de meeste gevallen staat dat u als bewoner/verzekerde niet nalatig mag zijn. Dus wanneer u geen rookmelder heeft geplaatst kan dit als nalatigheid gezien worden. Zeker nadat de rookmelder wettelijk verplicht wordt. Rookmelders plaatsen? Doen dus en niet alleen voor de verzekering maar boven alles voor de veiligheid van u en uw medebewoners.”

Ook koolmonoxide 

“Denk ook eens na over het plaatsen van een koolomonoxidemelder. De koolmonoxidemelder is nog niet wettelijk verplicht maar koolmonoxide is wel een sluipmoordenaar. Waar u rook zintuigelijk kunt waarnemen is dit met koolmonoxide geheel anders. U ziet, proeft en ruikt koolmonoxide namelijk niet.”

Gevaarlijk gas

“Koolmonoxide kan ontstaan in een verbrandingstoestel zoals cv-ketel, geiser of gaskachel en kan zich door uw woning verspreiden. Het is een gevaarlijk gas wat bij inademing klachten geeft als misselijkheid, moeheid en hoofdpijn. Wanneer u teveel van het gas inademt kan het zelfs de dood tot gevolg hebben. Helaas is het zo dat er in Nederland ook nog steeds mensen overlijden aan een koolomonoxidevergiftiging. Een koolmonoxidemelder is vaak niet heel veel duurder dan een rookmelder en als u dan toch bezig bent kunt u het beste de twee combineren. In dit geval gaat het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ meer dan op.”

Rookmelders dragen voor een groot deel bij aan uw woonveiligheid. Daar staan onze makelaars uitvoerig bij stil tijdens een bezichtiging. Staat u op het punt om een huis te kopen in de Haarlemmermeer? Maak dan een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze aankoopbemiddeling en zaken die daarbij komen kijken zoals veiligheid in en om het huis. 

Lees ook: 

Maak een afspraak 

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsservices. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naar boven